Thursday, March 14, 2013

Βραβεύτηκαν οι ποιητάρισσες της επαρχίας Αμμοχώστου – Ταλέντο στα τσιαττιστά έχει η γυναίκα της Αμμοχώστου









-H γυναικεία λαϊκή ποίηση της επαρχίας Αμμοχώστου και 25 Κύπριες ποιητάρισσες βραβεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο Παραλιμνίου με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας.
- Στη φώτο η Μαρία Κέρμανου με την 6χρονη εγγονή της Μύρια Νικολάου, ίσως τη νεαρότερη ποιητάρισσα της επαρχίας Αμμοχώστου. Τσιάττισαν, λογομάχησαν αλλά στο τέλος …τα βρήκαν. 

Τα «τσιαττιστά» αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας και η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στον αυτοσχεδιασμό σε κυπριακή διάλεκτο και τη σχέση συναγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των «τσιαττιστάδων».  Στην ουσία, οι εκτελεστές «τσιαττίζουν», δηλαδή συνταιριάζουν στίχους με ενιαίο νόημα και περιεχόμενο, σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται ως μουσική απαγγελία, με συνοδεία από βιολί και λαούτο. Στα κοκκινοχώρια αυτό το είδος ποιητικής δημιουργίας ανθούσε από τα πανάρχαια χρόνια.
Το ταλέντο των γυναικών της επαρχίας Αμμοχώστου
Οι γυναίκες ποιητάρισσες  της επαρχίας Αμοχώστου τσιάττισαν, τραγούδησαν και απήγγειλαν τα ποιήματά τους στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν τους.  Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του δήμου Παραλιμνίου Αντρέας Οικονόμου ανέφερε ότι η γυναίκα στην επαρχία Αμμοχώστου έχει ταλέντο στα τσιαττιστά από τα παλιά χρόνια αλλά η ανδροκρατούμενη και κλειστή κοινωνία δεν άφηνε να αναδειχθεί αυτό το ταλέντο. Τις εντυπώσεις έκλεψε η Μαρία Κέρμανου με την 6χρονη  εγγονή της Μύρια Νικολάου, ίσως τη νεαρότερη ποιητάρισσα της επαρχίας Αμμοχώστου. Γιαγιά και εγγονή τσιάττισαν και απέδειξαν ότι η λαϊκή παράδοση επιβιώνει και στις νεότερες γενιές (κεντρική φώτο).
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου και έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας Αμμοχώστου.

No comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More